Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Парламентът одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет

Снимка: Ани Петрова

Парламентът одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет.

С нея се осигуряват трансферите, необходими за увеличаване на пенсиите и ръста на възнагражденията в редица ведомства.

До края на годината ще бъдат осигурени компенсации на бизнеса заради високите цени на тока, реши още пленарната зала. С друг текст беше прието подкрепата за шофьорите с 25 стотинки за литър гориво. А членуващите в Българската петролна и газова асоциация фирми обявиха, че имат готовност да дават тази отстъпка, но не от утре, а 3 дни след обнародването на актуализирания бюджет.

В него се предвижда родителите да имат право на по-големи данъчни облекчения за доходите си, като в семейство с едно дете реално в домакинството ще остават 600 лева, с две деца - 1 200 лева и с три деца - 1 800 лева.

След края на гласуването вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев благодари на депутатите за конструктивната работа. 

Почти в последния момент депутатите намериха компромисната формула за компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока.

"250 лева минимална цена, която бизнесът ще плаща, а компенсацията над тази цена ще бъде 100% до среднодневната цена, постигната на борсата. Т.е. това не означава, че всеки ще плаща 250",обясни Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, макар че заради множеството промени в последния момент Рамадан Аталай от ДПС заяви:

"Останахме с впечатление като че ли на животински пазар наддаване в зависимост от зъбите на кончето".

Актуализацията е изчислена при очаквана годишна инфлация от 11,9% и ръст на БВП от 2,9%. Прогноза, остро разкритикувана от Кирил Ананиев от ГЕРБ:

"Това не е макроикономическата рамка и прогноза на експертите от Министерството на финансите. Това е прогнозата на господин Асен Василев".

Макар че приходната част бе сериозно завишена заради очаквани по-високи постъпления от ДДС, разходната част също нарасна значително.

Очакването е дефицитът да остане в рамките преди актуализацията, а именно 4,1%.

Много от исканията за по-големи харчове не бяха удовлетворени. С аргумента:

"На чужд портфейл и 100 милиона са малко", думи на Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

С преходните разпоредби бе отстранена и неточност в актуализирания бюджет за Здравната каса, свързана с правилното отразяване в текстовете на 14 млн. лева, предназначени за лечение на деца.

Актуализацията на бюджета трябва да влезе в сила от 1 юли, макар и текстовете все още да не са изпратени за одобрение от президента Румен Радев и обнародвани в Държавен вестник.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени