Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган търси решение за превоза на украински зърнени култури

Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е уверил индийския премиер Нарендра Моди, че Русия продължава да бъде надежден производител и доставчик на зърнени култури, торове и енергоносители. Турция изрази готовност да реекспортира украински зърнени култури през Черно море към нуждаещите се страни.

Путин и Моди са обсъдили подробно състоянието на международните енергийни и продоволствени пазари. Индийският премиер е призовал руския президент да се обърне към диалога и дипломацията за уреждането на украинската криза.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган посочи, че ще търси решение за превоза на украински зърнени култури в разговори с президентите на Русия и Украйна и добави:

"Нашите колеги сега работят за уреждане на разговори с г-н Зеленски и с г-н Путин. След тази подготовка ще се срещна с г-н Зеленски и с г-н Путин и можем да започнем да изпращаме пшеница, ечемик, овес и слънчогледово олио за страните, които изпитват недостиг, като ние извършваме реекспорта за тях".

Вчера руските власти съобщиха, че първият кораб, натоварен със 7000 тона зърно и охраняван от руския флот, е напуснал окупираното от Русия украинско пристанище Бердянск. Товарът е предназначен за "приятелски държави".

Руското военно нашествие в Украйна поражда допълнителна нестабилност и води до рязко покачване на цените на основни селскостопански продукти и суровини, показват анализите на Евростат. 9,5 на сто е увеличението при тях през първото тримесечие в сравнение с последната четвърт на миналата година.

Селскостопанските стоки като цяло са поскъпнали с 6 процента. Близо 20 на сто е средното поскъпване на селскостопанската продукция в Европейския съюз за период от една година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна