Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За година просрочените задължения на болница "Пирогов" нарастват с близо 8 млн. лева

УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"
Снимка: Ани Петрова

За една година просрочените задължения на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" от девет милиона лева нарастват на близо 17 милиона лева. Основно те са към доставчици на лекарства и на медицински изделия, каза на пресконференция Пламен Милев - прокурист на болницата. 

В рамките на една година са намалели общите задължения на Пирогов от 22 на 20 милиона лева, но просрочията растат, каза Пламен Милев и посочи:

"Така например одитният доклад от края на месец март установява, че просрочията към доставчици на медицински изделия са на стойност 14,851 млн. лева. В същото време в болницата и в сметките има финансови средства и това е най-големия парадокс. Още преди да се е разплатила Здравната каса заварихме при новото ръководство средства, надвишаващи 6 млн. лева налични по сметки. Въпреки това просрочията на болницата растат"

Освен избирателно плащане на дългове по време проверката е констатирала "парадокси свързани с еднолични решения на директора на болницата без да се съобразява с решения на  съвета на директорите".

За една седмица са получени над 100 писма от кредитори. Няма никакви опити да бъде спасено финансовото състояние на Пирогов, каза Пламен Милев. Здравният министър в оставка Асена Сербезова допълни:

"Имаше опити да бъде възпрепятстван и прокуриста до достъп до финансови документи, включително и други действия, които не са в съответствие със закона".

В същото време въпреки високите задължения за лекарства и консумативи болницата пуска и изпълнява обществена поръчка за канцеларски консумативи и хартия. За една година болница Пирогов дава над 1 милион лева за канцеларски материали, посочи още Пламен Милев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна