Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според съвместен доклад на ФАО и ОИСР

Целите за изкореняване на глада и намаляване на емисии - само, ако земеделието е по-ефективно

Войната в Украйна е ключов фактор, който влошава ситуацията с прехраната, се посочва в доклада

Снимка: БГНЕС

Целите за изкореняване на глада и намаляване на парниковите емисии от земеделското производство няма да бъдат достигнати през 2030 г., ако земеделието не стане по-ефективно. Това е заключението на съвместен доклад на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО)и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в доклад. Войната в Украйна е ключов фактор, който влошава ситуацията, смятат авторите на доклада.

Световната земеделска производителност трябва да се увеличи с 28 процента през следващите десет години, за да се елиминира гладът и да се намалят мащабно парниковите газове съгласно траекторията, очертана от Парижкото споразумение за климата, пише още в доклада на Организацията на ООН за прехрана и земеделие и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. За целта е необходимо да се повиши повече от трикратно производителността на земеделието, постигната през последните десет години.

Увеличаването на добива от световни реколти ще трябва да бъде от 13 до 24 на сто през периода 2022-2031 г., а производителността в животновъдството да нарасне с 31 на сто, допълват от двете организации.

На този етап прогнозите им обаче са за средно увеличение на световното земеделско производство с 1,1 на сто годишно в очертания период, основно в страните със слаби и средни доходи.

Войната в Украйна доведе до скок на цените на енергията и торовите съставки, а едно по-продължително поскъпване ще увеличи производствените разходи и може да ограничи растежа, предупреждават от двете организации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна