Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонсън и Сунак пишат, че идва "най-голямото еднократно намаление на данъците за десетилетието“

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В съвместна статия в британския таблоид "Сън" премиерът Борис Джонсън и министърът на финансите Риши Сунак обявяват "най-голямото еднократно намаление на данъците за цяло десетилетие", по техните думи.

В пряко обръщение към читателите на "Сън"  Джонсън и Сунак пишат, че Covid-19 и ужасното нашествие в Украйна на Владимир Путин са довели до повишаване на цените по целия свят.

"Всеки ден вие виждате какво означава това, когато сте на касата в супермаркета, когато следите колко бързо се въртят цифрите на колонката на бензиностанцията, когато дойде сметката ви за ток и газ у дома. Ето защо ние ще помогнем на домакинствата в страната", пишат двамата британски политици.

Те изтъкват, че от средата на следващата седмица, когато се повиши прага на общественото осигуряване, на 30 милиона британски работници ще бъдат спестени до 330 паунда годишно. Следват още много щедри обещания.

"Историческото", по думите на Джонсън и Сунак, намаляване на данъците с 6 милиарда паунда ще освободи над 2 милиона британци от плащането на  социални осигуровки и данъци върху доходите.

Ще бъдат облекчени енергийните сметки с по 400 паунда годишно на всички домакинства, а за най-уязвимите тази сума ще достигне 1 200 паунда.

Правителството на Борис Джонсън обаче е сериозно критикувано от опозицията. Други британски издания днес дори пишат, че той ще бъде разследван за празното обещание за построяване на нови 40 болници.

Честото разминаване между думи и дела и нереалистични обещания не са най-добрият атестат за Борис Джонсън.

Икономиката е в затруднение, инфлацията чупи рекорди, планират се стачки в най-различни сектори заради ниското заплащане.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна