Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиправителствен протест в Грузия

На митинга в подкрепа на членството на Грузия в Европейския съюз в Тбилиси, 3 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер в Грузия се провежда масов протест с искане за оставка на правителството, след като не успя да осигури на страната статут на страна - кандидат за членство в Европейския съюз.

Грузия е разтърсвана от протести, след като на срещата на върха на европейските лидери в края на юни страната не получи статут на кандидатка за членство в ЕС.

Десетки хиляди се включиха в едни от най-многобройните протести от десетилетия, организирани от проевропейски организации и опозиционни партии.

Преди днешният протест организаторите обявиха във Фейсбук, че настояват олигархът Бидзина Иванишвили да прехвърли по конституционен път властта на правителство на националното съгласие. Нов кабинет ще проведе изискваните от Европейския съюз реформи, пишат още организаторите на протеста.

Иванишвили е най-богатият човек в Грузия и се смята, че не партията "Грузинска мечта", а именно той управлява страната в сянка, въпреки че не заема официално политически или държавен пост.

Миналия месец Европейския парламент прие необвързваща резолюция, с която налага санкции на Иванишвили за деструктивната му роля в политическия и икономическия живот на Грузия.

Самият Иванишвили твърди, че се е оттеглил от политическия живот.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна