Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската армия обяви, че се е изтеглила от Лисичанск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обяви днес, че е превзела стратегическия украински град Лисинчанск, което позволява на Москва да контролира целия Лугански регион. Украинската армия също обяви, че се е изтеглила от Лисичанск: "За да се запази животът на украинските защитници, беше взето решение за изтегляне", се казва в официалното изявление на армията, в което като причина се изтъква превъзходството на Русия в жива сила и оборудване.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски не призна твърдението на Русия. По думите му украинските сили нямат преимущество в Лисичанск, което определи като слабо място, но на други места имало напредък.

След Лисичанск се очаква руските части да се отправят към Славянск и Краматорск в източната част на Донбаския регион. Кметът на Славянск съобщи за шестима загинали при "най-тежкия руски обстрел" от много време. 15 души са били ранени. Освен това са били предизвикани и 15 пожара.

Днес Русия обвини Украйна, че е изстреляла ракети срещу руския граничен град Белгород.

Според съобщението на руското министерство на отбраната между 3:00 и 3:30 ч. тази нощ украинската армия преднамерено е нанесла удар с балистични ракети "Точка-У" с касетни боеприпаси и бойни дронове ТУ-134  "Рейс" по жилищни квартали в Белгород и Курск, където няма никакви военни обекти.

Твърди се, че противовъздушната отбрана е свалила и трите ракети, изстреляни по Белгород, но отломките от едната  паднали върху жилищна сграда. Съобщава се за четирима загинали - трима украински и един руски гражданин и още толкова ранени.

По-рано губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков написа в профила си в социалната мрежа “Телеграм”, че са били частично разрушени 11 многоетажни жилищни сгради и около 40 къщи. Няма данни за жертви и разрушения в Курск.

На този фон министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента и върховен главнокомандващ Владимир Путин, че руската армия контролира изцяло така наречената Луганска народна република.

В официално съобщение на военното ведомство се уточнява, че в резултат на боевете през последното денонощие е установен пълен контрол над град Лисичанск и близките населени места, най-големите от които са Белогоровка, Новодружеск, Малорязанцево и Белая гора.

Киев днес отхвърляше твърденията на Москва, че стратегическият град Лисичанск вече е изцяло под руски контрол. От украинското военно министерство по-рано днес заявиха, че дори и Русия да установи контрол върху цялата Луганска област "играта не е свършила за Донбас".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна