Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управителят на НОИ: Увеличените пенсии ще се изплащат още от 7 юли

| обновено на 04.07.22 в 18:39
Ивайло Иванов
Снимка: БГНЕС

Новите, по-високи пенсии, гласувани с актуализацията на бюджета, ще се изплащат още от 7 юли, обяви управителят на НОИ Ивайло Иванов:  

"Още на 7 юли тези, които получават по банков път, ще получат сумите по техните карти, а тези, които получават чрез "Български пощи", ще ги получат в периода от 7 до 20 юли в зависимост от графиците, които са изготвени от съответните пощенски станции. Хората знаят - така, както е било винаги.

Около 10% ще бъдат завишени пенсиите на всички лица, ако отчитаме, разбира се, 60-те лева и всякакви добавки, които се изплащаха към различните видове пенсии - през предходния месец като пенсия, добавки и допълнителни суми", поясни управителят на НОИ.

С приетата миналата седмица бюджетна актуализация минималната пенсия се увеличи до 467 лева, а средната за страната вече е 666 лева. 
И през юли пенсиите ще се изплащат по електронен път от 7-о до 20-о число, съобщиха от "Български пощи".

За да не се образуват опашки, от дружеството препоръчват възрастните хора да използват и следобедните часове, за да си получат парите, а не само сутрешните.

В съобщението се напомня хората да се съобразяват с графиците, които са налични в пощенските станции.

Средната пенсия в България вече е почти 670 лева, минималната за стаж и възраст -  467 лева, а максималната 2 хиляди лева. Увеличението от 10 процента засега покрива натрупаната инфлация за периода януари - май тази година, която по данни на статистиката е 9, 1 на сто.

1 300 000 възрастни ще получат новите си пенсии още на 7 юли - те получават парите по банкови сметки.

Въпреки увеличението на пенсиите през юли 306 хил. възрастни ще продължат да получават по-ниска пенсия от прага на бедност, който е 413 лв. за тази година.

Директорът "Анализи" в Националния осигурителен институт Драгомир Драганов обяснява:

"Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст при непълен стаж - когато човекът има 15 години минимум, но няма, да кажем, 37, там размерът е около 396 лв. Същият размер е на инвалидност поради общо заболяване с най-ниската група инвалидност, наследствената пенсия в минимален размер, пенсиите, несвързани с трудова дейност".

17 хиляди възрастни пък през юли ще получат по-малко спрямо юни тази година. Това са така наречените смесени пенсии - със стаж от чужбина и много малък от България, както и част от пенсиите, несвързани с трудова дейност, които получаваха допълнителна компенсация заради добавките от 120 лева, изплащани през последното тримесечие на миналата година:

"При обмисляне на това какъв да бъде размерът на социалната пенсия за старост, бе достигнато до решението все пак да бъдат покрити 60-те лева -  ковид добавката, както и за останалите, но за компенсаторните суми това нямаше как да бъде възможно, защото размерът трябваше да достигне, по спомен, 282 лева и 50 стотинки -  това доближава една минимална пенсия за трудова дейност за инвалидност".

И новите пенсионери, които ще излязат в пенсия след датата 1 юли, ще имат в размера на пенсията си допълнителни 60 лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна