Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ предприема нови стъпки към борбата с климатичните промени

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка обяви в понеделник, че ще направи борбата с изменението на климата част от своите операции по паричната политика, включително въвеждането на няколко нови мерки за поддържане на рамката на паричната политика на Евросистемата.

ЕЦБ планира постепенно да декарбонизира притежаваните от централната банка корпоративни облигации, да ограничи дела на активите, емитирани от субекти с висок въглероден отпечатък, които могат да бъдат заложени като обезпечение от отделни контрагенти при вземане на заеми от Евросистемата, като същевременно приема само търгуеми активи и вземания по кредити от компании и длъжници, които отговарят на директивите на ЕС.

"В рамките на нашия мандат предприемаме по-нататъшни конкретни стъпки за включване на изменението на климата в нашите операции по паричната политика. И като част от нашата развиваща се програма за климата, ще има още стъпки за привеждане на нашите дейности в съответствие с целите на Парижкото споразумение“, ЕЦБ отбеляза президентът Кристин Лагард.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна