Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ очаква забавяне на глобалния растеж при търсенето на природен газ до 2025 г.

Глобалното търсене на природен газ се очаква да намалее тази година и след това да расте с бавен темп през следващите три години, тъй като войната на Русия в Украйна повишава цените и създава опасения за прекъсване на доставките, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В своя тримесечен доклад за газа МАЕ посочва, че глобалното търсене на синьото гориво се очаква да намалее с 0,5% тази година, а в периода от 2021 г. до 2025 г. се очаква да нарасне с общо 140 милиарда кубични метра.

Това се сравнява с търсене от близо 175 милиарда кубични метра през миналата година и е по-малко от половината от увеличението с 370 милиарда кубични метра през предходните пет години, посочва МАЕ.

Спадът в растежа на търсенето е най-вече резултат от по-слабата икономическа активност и по-бавното преминаване от въглища или петрол към газ поради високите цени на синьото гориво в световен мащаб, се казва още в доклада.

Прогнозно движение на цените на газа

Азиатско-тихоокеанският регион и индустриалният сектор са основните двигатели на растежа при търсенето на газ, като те ще представляват съответно 50% и 60% от увеличението до 2025 г., но това подлежи на промяна, ако има по-нисък икономически растеж и устойчиво високи цени.

Планът на Европейския съюз да прекрати целия внос на газ от Русия преди края на десетилетието означава, че износът по руските газопроводи за ЕС може да спадне с повече от 55% до 2025 г. в сравнение с нивата от 2021 година.

Спадът обаче може да се окаже още по-голям - със 75% от 120 млрд. куб. метра през 2021 г. на едва 30 млрд. куб. метра до 2025 г., ако руските газови потоци към ЕС бъдат напълно прекратени.

Високите цени на газа на едро в Европа означават, че блокът черпи рекордни количества товари от втечнен природен газ (LNG). Очаква се търсенето на втечнен природен газ в Европа да изпревари добавянето на капацитет за доставки тази година и може да представлява повече от 60% от нетния ръст на световната търговия с втечнен природен газ до 2025 г., прогнозира МАЕ в своя тримесечен доклад.


Зависимост на ЕС от руски газ (в проценти)

В световен мащаб добавянето на капацитет за втечнен природен газ се очаква да се забави през следващите три години поради ограничените инвестиционни планове след по-ниските цени на втечнения природен газ в средата на миналото десетилетие и забавянето на строителството, произтичащо от локдауните заради коронавирусната пандемия.

Увеличаващият се стремеж на Европа към втечнен природен газ за постепенно преустановяване на доставките от руските газопроводи и ограниченото увеличаване на глобалния експортен капацитет на втечнен природен газ повишават риска от продължително затягане на пазара на синьото гориво. По-бързото разработване и прилагане на политики за преход към чиста енергия би облекчило ценовата конкуренция и би помогнало на нововъзникващите пазари да получат достъп до доставки, които могат да допринесат за краткосрочни подобрения на въглеродния интензитет и качеството на въздуха, посочва МАЕ в последния си тримесечен доклад за пазара на природен газ.

Целият тримесечен доклад на МАЕ за пазара на природен газ може да видите ТУК.
По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна