Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският министър на въоръжените сили пристига на посещение в България

Снимка: БТА

Министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Лео Дохърти пристига на двудневно посещение в България. За визитата съобщи британското посолство. Информацията беше потвърдена и от отбранителното ведомство.

Срещи Лео Дохърти ще има среща със служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и лекция във Военната академия в София. Очаква се тема на срещите да са военното сътрудничество и надграждането на Съвместната декларация за стратегическо партньорство, подписана през октомври 2023 година. Част от нея декларира подкрепата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, следвоенното ѝ възстановяване и подвеждане под отговорност на извършителите на международни престъпления. Това не е първото посещение на Лео Дохърти у нас. 

Като заместник-министър на външните работи, отговарящ за Европа, той посети страната ни преди година. Украйна, сътрудничеството в НАТО, проектите за модернизация, предизвикателствата, пред които е изправено министерството, са били тема на разговорите преди година. Посещението на Лео Дохърти у нас сега е в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени