Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър се готви да въведе минимална заплата - около 950 евро

Снимка: архив

Кипър се подготвя да въведе до края на годината национална минимална работна заплата. Президентът Никос Анастасиадис се среща днес със социалния министър и представители на работодателските и синдикални организации, за да финализира консултациите по нея.

Въвеждането на национална минимална работна заплата в Кипър е приоритет на правителството и от нея ще се възползва всеки десети работещ в страната, посочва социалното министерство.

Тристранните преговори между социалните партньори се водят активно повече от осем месеца, но досега не е постигнато споразумение по спорни въпроси като нейния размер, актуализация и условия за прилагане. Според досегашни неофициални изказвания възможно е първоначално тя да бъде около 950 евро.

Кипър е една от малкото страни-членки на Евросъюза, в които няма минимална работна заплата, валидна за цялата икономика. Само за 9 професии е въведено минимално стартово възнаграждение от 870 евро, което се повишава до 924 евро след шест месеца непрекъсната работа.

Синдикатите настояват за спешното ѝ въвеждане и обвързването ѝ с колективните трудови договори.

Двете работодателски организации обаче смятат, че влошената икономическа ситуация, растящата инфлация и голямата несигурност пред бизнеса не са подходящи условия за прилагането ѝ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна