Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън е обещал да отговори своевременно за нов референдум за независимост на Шотландия

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън е обещал да отговори своевременно на писмото на първия министър на Шотландия Никола Стърджън по въпроса за нов референдум за независимост. Двамата са разговаряли снощи по телефона.

Джонсън и Стърджън разговарят за първи път след като първият министър на Шотландия обяви планове за провеждане на законен референдум на 19 октомври 2023 година.

Стърджън писа на Джонсън миналата седмица с искане за договаряне на условията съгласно член 30 от конституцията, който урежда временното прехвърляне на правомощия за провеждане на референдум от парламента в Лондон на парламента в Единбург. Тогава от правителството отговориха, че ще проучат предложенията, но позицията е, че "сега не е времето за нов рефередум".

Към Върховния съд също бе отправено запитване да разпореди дали шотландското правителство има правомощия да проведе референдум без одобрение от Уестминстър.

Борис Джонсън заяви, че е получил писмото и ще отговори официално в най-скоро време. Той междувременно благодари на Стържън за приноса на Шотландия в оказването на военна помощ за Украйна.

Джонсън лансира също идея за среща на високо равнище по-късно през годината по повод на справянето с поскъпването на живота.

Въпросът, който Стърджън предлага за новия референдум, е: "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?".

На същия въпрос през 2014 година 55% от шотландците предпочетоха да останат в Обединеното кралство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени