Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Каталуния съди бивш директор на испанското разузнаване заради шпионския "Пегас"

Регионалният премиер на Каталуния Пере Арагонес обяви, че ще внесе жалба в съда и срещу фирмата, създала шпионския софтуер

Пере Арагонес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Регионалният премиер на Каталуния Пере Арагонес обяви, че ще внесе жалба в съда срещу бившия директор на Националния разузнавателен център (CNI), Пас Естебан и срещу фирмата, създала шпионския софтуер "Пегас". През май излязоха данни, че, докато е била директор, Естебан е подслушвала 17 каталунски политици, след които и Арагонес.

Целта на Пере Арагонес е да докаже, че правата му като гражданин и като лице, заемащо публична длъжност, са били нарушени най-малко четири пъти, когато е бил подслушван телефонът му. Това е станало през януари 2020 година по време на преговорите за формирането на централно правителство, начело с премиера Педро Санчес.

Подслушван е и тогавашният премиер на Каталуния Ким Тора, който също може да се включи в жалбата до съда. Арагонес държи израелската компания, произвела шпионския софтуер, да докаже, че разполага с инструменти за контрол, които да гарантират, че програмата "Пегас" се използва правилно.

По отношение на бившия вече директор на Националния разузнавателен център Пас Естебан, която обяви в Парламента, че подслушването е било с изричното разрешение на съда, Арагонес иска да бъдат публично оповестени мотивите, с които то е дадено от магистратите.

Ако те са били политически, според каталунския премиер, за престъпното деяние вината трябва да понесе Пас Естебан.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна