Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 7 юли, четвъртък

Много смях в осъвременената постановка на "Севилският бръснар" в Летния театър

Събитието е в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2022

Операта „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини ще бъде представена утре вечер в Летния театър в Бургас. Това е поредното  представление, но първото, което ще се играе на открита сцена. Една от най-обичаните опери в световното музикално наследство ще бъде представена в осъвременена трактовка с елементи на социална сатира. Събитието е в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2022, които се осъществяват за петнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.


Постановката е съвременен и провокативен вариант на класическото произведение, съобщи тенорът Николай Моцов, който е в ролята на граф Алмавива:

"Тя наистина е много различна, много нестандартна! Има много комични моменти, има нетрадиционно решение в чисто драматургичен план. Както повечето режисьори казват музиката не може да бъде променена, но пък историята може да бъде разказана по много различни начини. Мисля, че това не е правено в България специално за "Севилският бръснар". Това е една много интересна и завладяваща история, много неочаквана и с много забава, има провокация и умело вплетена еротика, без да се пристъпва границата на добрия вкус."  


Режисьор на постановката е Александър Текелиев, диригент е Иван Кожухаров, сценограф е Денис Иванов. В ролите са Йоана Кадийска, Йордан Христозов,  Александър Крунев, Бранимир Недков и др. „Севилският бръснар“ ще бъде представен на 7 юли, началото е в 20.30 часа.

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна