Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски съд нареди на Каспийския тръбопроводен консорциум да спре дейността си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски съд нареди на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК, Caspian Pipeline Consortium), един от най-големите петролопроводи в света, пренасящ казахстански суров петрол, да спре дейността си за 30 дни, предаде Ройтерс.

КТК, през която се обработва около 1% от световния петрол и който включва американските големи компании Chevron и Exxon, посочи, че решението за спиране на неговите операции засяга проблеми, свързани с обработката на петролни разливи и че консорциумът трябва да се съобрази с решението.

Компанията отказа повече коментари относно своята дейност и операции.

Междувременно източници на Ройтерс казаха, че днес доставките на суров петрол за тръбопровода на Каспийския тръбопроводен консорциум продължават както обикновено. Пожелалите анонимност източници посочиха, че от сряда сутринта доставките на петрол от нефтените находища, захранващи тръбопровода КТК, не са били прекъсвани.

Петролопровод на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК)

Тръбопроводът КТК е в центъра на вниманието след това, което Русия нарича "специална военна операция" в Украйна и която "операция" ограничи руския износ и доведе до скок в цената на петрола.

Съединените щати наложиха санкции върху руския петрол, но казаха, че потоците от Казахстан през Русия трябва да вървят непрекъснато.

В сряда КТК каза, че руският вицепремиер Виктория Абрамченко е наредила на регулаторите, включително регулатора на индустриалната безопасност "Ростехнадзор", да инспектират съоръженията на руската част от консорциума. Според КТК проверката е открила някои "документални" нередности в плановете за справяне с нефтените разливи. Миналата година в участък на терминала имаше петролен разлив.

Чрез тръбопровода бяха изнесени през миналата година 54 милиона тона, или около 1,2 милиона барела на ден, от основния вид суров петрол в Казахстан през Черно море.

Трябва да се има предвид, че казахстанският президент Касим-Жомар Токаев наскоро предложи да увеличи доставките на газ и петрол към ЕС, за да намали ефекта от намалените руски продажби.

Работата на тръбопровода вече беше прекъсната поради повреда в терминалното оборудване на Черно море тази година.

Всяко голямо прекъсване на потоците пред КТК би поставило допълнителен натиск върху световния петролен пазар, точно когато той е изправен пред една от най-тежките кризи в доставките след арабското петролно ембарго през 70-те години на миналия век.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна