Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият британски финансов министър: Трябва да поставим под контрол инфлацията "възможно най-бързо"

Надим Захауи, британски финансов министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият британски финансов министър Надим Захауи заяви в сряда, че Обединеното кралство трябва да постави инфлацията под контрол "възможно най-бързо“.

По време на интервюта за Sky News и BBC Захауи каза, че "ще бъде разгледано всичко, няма нищо да бъде отхвърлено", като същевременно подчерта, че Обединеното кралство е "една от най-конкурентните страни в света за инвестиции".

Той също така каза, че ще разгледа начините, по които страната може да остане "конкурентоспособна и динамична" с европейските си съседи и останалия свят.

Попитан за данъците, той каза, че министър-председателят иска да гарантира, че правителството има фискална дисциплина, като добави, че споделя този негов фокус.

Захауи увери, че ще разгледа "всичко" по отношение на корпоративния данък с цел да направи Великобритания "колкото може да бъде конкурентоспособна".

Надим Захауи беше назначен на поста, след снощи досегашният министър на финансите Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид подадоха оставки в несъгласие с провежданата от премиера Борси Джонсън политика.

Захауи отбеляза, че ще преразгледа плановете на британското правителство за повишаване на корпоративния данък от 19 на 25 пенса от следващия април.

Пред Times Radio Захауи заяви, че може да отмени увеличението на корпоративния данък, планирано за пролетта. "Когато бордовете на фирмите инвестират, компаниите инвестират, те инвестират в дългосрочен план и сравняват ставките на корпоративния данък. Така че ще разгледам всичко".

Увеличението на данъците имаше за цел да събере 17 милиарда паунда годишно, за да се помогне за възстановяване на публичните финанси, след като правителството на Обединеното кралство взе назаем стотици милиарди лири, за да прекара страната през пандемията Covid-19. Това беше частично компенсирано от "супер приспадане", предназначено да насърчи компаниите да увеличат своите капиталови инвестиции.

Досегашният финансов министът Риши Сунак посочи в писмото си за напускане на поста, че не може да съгласува икономическа стратегия с Борис Джонсън, за когото е известно, че не харесва задаващото се увеличение на данъците върху бизнеса.

"В подготовката за предложената наша съвместна реч за икономиката през следващата седмица ми стана ясно, че нашите подходи са фундаментално твърде различни“, написа той.

Високопоставен вътрешен представител на правителството предположи, че новият финансов министър ще преследва различна от Сунак икономическа стратегия. 'За следващия етап се нуждаем от план за растеж, а не просто балансиране на финансите", посочи той.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна