Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски нареди на ръководството на армията да не взема решения без знанието му

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент нареди на ръководството на армията да не взема решения без негово знание. Володимир Зеленски заяви, че на следващото заседание на генералния щаб министърът на отбраната, началникът на генералния щаб и главнокомандващият на армията ще трябва да му докладват подробно за всяко свое решение. Причина за това станаха остри упреци срещу решение, засягащо мъжете в наборна възраст, съгласно което те няма да имат право да напускат без разрешение мястото, където са регистрирани по местоживеене. 

В изявлението си тази нощ Зеленски отново поиска от Запада да предостави още оръжия на страната му, както и съвременни комплекси за противоракетна отбрана, за да защити украинските градове. 

Губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай заяви, че руските войски са претърпели тежки загуби при превземането на градовете Северодонецк и Лисичанск, но насочват усилията си на юг. На интензивен обстрел са подложени много места в Харковска, Донецка, Запорожка, Херсонска и Николаевска област.

Проруските сепаратистки власти на Мариупол са иззели два чуждестранни кораба и твърдят, че съдовете вече са "държавна собственост". Собствениците на кораба "Царевна", който се намира на пристанището, заявиха за "Хоризонт", че тези действия не засягат българския плавателен съд. 

Междувременно министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви, че така наречената "специална военна операция" в Украйна ще продължи до цялостното изпълнение на поставените от президента и върховен главнокомандващ задачи. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна