Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде извикан за обяснения временно управляващият посолството на РСМ в София

България ще реагира срещу езика на омразата на демонстрациите в Скопие с протестна нота

Т. Генчовска определи като притеснителни сблъсъците в Скопие заради френското предложение

| обновено на 06.07.22 в 19:10
Външният министър в оставка Теодора Генчовска.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България ще реагира срещу езика на омразата по време на протестите в Северна Македония. Това заяви външният министър в оставка Теодора Генчовска.

Ще бъде пратена протестна нота и ще бъде извикан за обяснения временно управляващият посолството в София, обясни Генчовска.

Тя потвърди, че вече са готови текстовете на протоколите за разрешаване на спора между двете страни.

"Имаме джентълменско споразумение с външния министър на РСМ Буяр Османи  - онзи ден, че са приключени, надявам се, че ще се спази поне той, аз си спазвам моето джентълменско обещание, няма да отваряме текстовете. Бъдете сигурни, че е изцяло гарантиран националният интерес. Изцяло се спазват решенията на Народното събрание".

По-рано днес Генчовска определи като притеснителни сблъсъците и протестите в Скопие заради френското предложение за начало на преговорите за еврочленство на Република Северна Македония. 

"Поне една демократична държава е доста притеснителна тая реакция. Нека да им дадем възможност наистина да обяснят на тяхното общество какво представлява този пакет. Българската позиция е ясна - стриктно следваме решението на Народното събрание", посочи външният министър в оставка.

Теодора Генчовска още веднъж заяви, че доклад от ДАНС за изгонването  на руските дипломати не е постъпвал във Министерството на външните работи, постъпили са само списъци с имената на дипломатите и служителите от посолството. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна