Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономисти: Санкциите причиняват по-малка от очакваното икономическа болка на Русия

Снимка: wiiw.ac.at

Руската икономика се справя по-добре от очакваното с международните санкции, предизвикани от нейната инвазия в Украйна, тъй като тя е стимулирана от по-високите цени на петрола и на газа и по-силната рубла, установи проучване на мозъчен тръст.

"Лятната перспектива" на Виенския институт за международни икономически изследвания за Централна и Източна Европа, публикуван в сряда, прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Русия ще се свие със 7 процента тази година, което е по-малко от прогнозираното през април понижение с 9 на сто.

"Рязкото намаляване на внос и все още високите приходи от износ на енергия тласнаха рублата към нов петгодишен връх спрямо еврото и щатския долар. Силната рубла и нежеланието на населението да харчи също намаляват инфлацията, която очакваме на бъде около 16% през 2022 г.“, посочи институтът.

След нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари западните страни наложиха санкции, които включваха замразяване на 300 милиарда долара от валутните резерви на Русия, отрязване на руските  компании от световните пазари и прекъсване на веригите й на доставки.

Виенският институт обаче посочва, че Русия вече търпи "драматични" производствени загуби в промишлеността поради липса на западни компоненти и планът на ЕС за ембарго върху 90 процента от вноса на руски петрол до края на тази година "може също да има отрицателно въздействие през 2023 г.".

"Русия е изправена пред икономически шок, но на етапи", коментира Василий Астров, икономист във Виенския институт за международни икономически изследвания. "Въпреки че спадът беше възможно да се забави, пълният ефект от западните търговски санкции става очевиден само постепенно", добави той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени