Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължават публичните администрации да предоставят данни чрез автоматични системи в реално време

Божидар Божанов
Снимка: БГНЕС

Задължение публичните администрации да предоставят данни чрез автоматични системи в реално време. Това одобри на първо четене комисията по електронно управление с промени в Закона за достъп до обществена информация. Изискването за "отваряне" на данните е заложено в европейска директива.

България изостава с прилагането на директивата. Заради това и министърът на електронното управление Божидар Божанов припомни, че срещу страната ни има наказателна процедура от ЕК. Божанов отчете, че приемането на промените е важно, защото:

"На преден план за нас са научно-изследователските данни. Това ще подпомогне икономиката на данните в бъдещето, по политиките на базиране на данни. Ако вече имаш информационна система, публикуването на данни през АПИ, не е сложно".

Отворени данни ще бъдат задължени да предоставят и общинските предприятия под контрола на общините, припомни Божанов. Така ще се повиши интересът към правителствения портал за обществена информация.

Тази законодателна промяна трябва да е факт до края на септември, пише в предложението към евентуалните партньори на бъдещия кабинет на Асен Василев.

До края на октомври пък трябва да е готова промяната за електронната идентификация, за която министърът в оставка Божанов увери депутатите в ресорната комисия, че е на етап, от който няма връщане назад.  

"Информационно обслужване" вече работи по системата. Каквото и да се случи с политическата обстановка, влакът е тръгнал. И освен ако някой съвсем съзнателно не го спре, електронна идентификация до края на годината ще има".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна