Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън подава оставка като лидер на торите, но остава премиер до есента

| обновено на 07.07.22 в 14:28
Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън се оттегля след лавината от оставки в правителството му. Днес той ще подаде оставка като лидер на Консервативната партия, но ще остане премиер до есента.

Въпреки че за британците ставаше все по-видно, че положението на Борис Джонсън е неспасяемо, новината все пак е изненадваща, като се има предвид характера на премиера. Някои развития тази сутрин обаче определено са натежали в полза на решението на Джонсън.

Първо, лоялният му министър за Северна Ирландия Брандън Люис подаде оставка. Верният на премиера министър на отбраната Бен Уолъс също премина в лагера на убеждаващите Джонсън да се оттегли. Нов призив за оставка отправи новоназначеният министър на финансите Надим Захауи, а назначената като министър на образованието на мястото на Захауи - Мишел Донелан - също подаде оставка.

Друг важен фактор е бил разговорът на Джонсън с председателя на „Комитет 1922“ сър Греъм Брейди, който се предполага, че го е убедил, че е по-достойно да подаде оставка, отколкото да бъде предизвикан нов вот на доверие, който той позорно би загубил. Днес Джонсън ще подаде оставка като лидер на Консервативната партия, но ще остане премиер до есента, през което време ще се проведе надпревара за нов лидер на торите и новият премиер ще встъпи в длъжност преди конгреса на Консервативната партия през октомври.

Подалият тази сутрин оставка Джордж Фрийман, който е министър, отговарящ за науката, призова Джонсън да се оттегли още днес и като министър-председател, да се извини на кралицата, и незабавно да бъде назначен служебен премиер. Предполага се, че много други консерватори също ще са против оставането на Джонсън на Даунинг стрийт до есента, така че това може да бъде следващата вътрешнопартийна война за торите.

Някои от най-близките съюзници на Джонсън вече признават, че е дошъл моментът, в който той да напусне правителството и се опитват да го "убедят да подаде оставка", съобщи Скай нюз.

Повод за тези спекулации даде говорител на "Даунинг стрийт" 10, който каза:

"Днес премиерът ще направи изявление пред нацията".

Борис Джонсън ще подаде оставка като министър-председател на Обединеното кралство, заявиха двама високопоставени държавни служители и пред "Файненшъл таймс".

Очаква се Джонсън да направи изявление днес по обяд, когато да каже, че ще остане като служебен премиер до конференцията на Консервативната партия през октомври.

Отделно премиерът разговаря с председателя на  "Комитет 1922" сър Греъм Брейди. Той каза, че ще се оттегли и се очаква нов лидер на Консервативната партия да бъде назначен до партийната конференция през октомври, каза източникът на Скай нюз от "Даунинг стрийт".

По-рано Би Би Си съобщи Джонсън ще подаде оставка като лидер на Консервативната партия днес, но ще остане премиер до есента.

Надпреварата за нов лидер ще се състои през лятото и нов министър-председател ще заеме поста навреме за партийната конференция на торите през октомври.

Междувременно и новоназначеният финансов министър Надим Захауи публикува писмо в четвъртък, в което призовава премиера Борис Джонсън да подаде оставка. Захауи беше назначен на поста си едва преди два дни след напускането на Риши Сунак.

Захауи обясни, че лично е посъветвал Джонсън да напусне.

"Сърцето ми е разбито, че той не ме послуша и че сега подкопава невероятните постижения на това правителство в този късен час. Страната заслужава правителство, което е не само стабилно, но и което действа почтено. Г-н Премиер, знаете в сърцето си какво е правилното нещо да направите и си тръгвайте сега", написа Захауи.

Последната актуализация от британските медии показва, че 57 служители на правителството на Обединеното кралство са се оттеглили от своите постове на Даунинг стрийт.

След новината за евентуална предстояща оставка на Борис Джонсън британската лира отскочи към 1,2000 щатски долара, след като в сряда паундът поевтиня за кратко под 1,1900 долара за пръв път от март 2020 г.

Реакции

"Облекчение" е най-често използваната дума днес в британските медии по повод на новината за оставката на премиера Борис Джонсън.

"Намерението на Борис Джонсън да подаде оставка е добра новина за страната", коментира лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър.

"Партията на торите насади хаос в страната по време на най-голямата криза с поскъпването на живота за десетилетия и не може повече да претендира, че може да реши проблемите. Те бяха на власт 12 години и нанесените рани са дълбоки", допълни Стармър.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че „чувството на облекчение е повсеместно след хаоса през последните дни. Тя обаче постави под въпрос дали Борис Джонсън е в състояние да остане и да управлява до есента.

Първият министър на Уелс Марк Дрейкфорд каза, че „всички четири нации в Обединеното кралство се нуждаят от стабилно британско правителство“ и е доволен, че премиерът е взел правилното решение да се оттегли. Големият критик на премиера в собствената му партия Тобайъс Елууд изрази задоволство, че Джонсън в крайна сметка е осъзнал нанесените щети не само на партията, но и на международния имидж на страната и че сега е момента торите да се прегрупират и да вървят напред.

Кореспондентката на Би Би Си в Брюксел Джесика Паркър съобщи, че "дипломатите в ЕС наблюдават събитията в Лондон с голям интерес и без съмнение с радост". Тя обаче допълва, че макар и да е ясно, че на мнозина Борис Джонсън няма да им липсва, те си задават неизбежно въпроса кой ще бъде новият премиер и дали това няма да е още по-лошо за бъдещите  отношения след Брекзит.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна