Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: БСП одобрява програмата за правителство, ако ни връчат трети мандат, ще положим усилия

Очакваме мандатоносителят ПП да проведе докрай разговорите за подкрепа на правителство и да гарантира 121 депутати най-малко, каза още Корнелия Нинова

| обновено на 07.07.22 в 20:05
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Ако бъде осигурена подкрепа, Националният съвет на БСП реши — одобрява програмата за правителство, която вчера изготвихме с партньорите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - това съобщи лидерът на БСП и вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова след заседание на НС на БСП тази вечер.

Нинова обаче подчерта, че ако не се осигури подкрепа, утре няма да бъде внесен проектокабинет:

Лидерът на социалистите заяви, че ако тази вечер не се осигурят 121 депутати за подкрепа на кабинета на Асен Василев, то мандатът ще бъде върнат утре неизпълнен: "Очакваме мандатоносителят "Продължаваме промяната" да проведе докрай разговорите за подкрепа на правителство и да гарантира 121 депутати най-малко", каза тя.

БСП запазва четирите си министерски места. Относно министерските места на ИТН и тяхното преразпределение, според нея, това е тема на допълнителен разговор.

"Ще работим, колкото е необходимо – и вечерта, и нощес. Знам, че и в момента продължават преговорите, както съм ви казвала, ние не участваме в тези разговори. Това зависи от разговорите, които в момента се водят ПП. По-късно ще ни информират. Записали сме 20-те закона, които трябва да променим в законодателната програма“, каза Нинова.

Тя уточни, че от БСП са удовлетворени от управленската програма, най-вече заради силния ѝ социален пакет.

Лидерът на БСП посочи още, че в управленската програма са включени безплатните лекарства и учебници за деца, увеличаване на вдовишката надбавка за пенсионерите, продължаване на политиката за преизчисляване на пенсиите, целият пакет за подкрепа на млади хора, деца и семейства.

"Имаме предвид подкрепата на българската икономика с продължаване на компенсиране на цената на енергията, въвеждането на патентен данък за микро и малки предприятия", каза още тя.

Нинова заяви, че в програмата е заложено и предложението на БСП да се положат дипломатически усилия за нормализиране на диалога между България и Руската федерация с оглед българския национален интерес.

Лидерът на БСП подчерта още, че ако първият мандат не се осъществи и третият им бъде връчен от президента, левицата ще положи всички усилия за водене на преговори за съставяне на редовен кабинет.

По думите ѝ основната и главна цел е да има редовно правителство и работещ парламент, който да гарантира стабилност на държавата и сигурност на семействата в следващите трудни месеци.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна