Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин издаде указ за улеснена процедура за получаване на руско гражданство от всички украинци

Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин издаде указ, който улеснява процедурата за получаване на руско гражданство за всички жители на Украйна.

В първоначалния си вид президентския указ предвиждаше облекчена процедура за издаване на руски паспорти на жителите на така наречените Донецка и Луганска народна република.

На 25 май бяха добавени жителите на украинските Херсонска и Запорожка област. Първата е окупирана от руската армия изцяло, а втората - частично.

От днес от облекчената процедура могат да се възползват всички украински граждани или лица без гражданство, които имат разрешение за временно или постоянно пребиваване на територията на Руската федерация, удостоверение на бежанец или свидетелство за предоставяне на временно убежище в Русия.

В края на юни заместник-ръководителят на проруската окупационна администрация на Херсонска област Олег Стремоусов обяви, че в областта започва подготовката на референдум за присъединяване към Русия. Официалната позиция на Кремъл е, че въпросът за бъдещето на Херсонска област трябва да бъде решен от нейните жители.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна