Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадската централна банка повиши лихвата с цели 100 базисни пункта до 2,5%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централата банка на Канада обяви в сряда, че е взела решение да повиши своята овърнайт лихва с цели 100 базисни пункта до 2,5%, като това е най-агресивното вдигане на лихвената ставка от 1998 г. насам.

"Управителният съвет продължава да преценява, че лихвените проценти ще трябва да се повишат още, а темпът на увеличенията ще се ръководи от текущата оценка на банката за икономиката и инфлацията", заявява Канадската централна банка след края на днешното заседание, като добавя, че инфлацията ще остане висока на около 8% през следващите месеци, докато БВП ще нарасне с около 4% през второто тримесечие на 2022 г.

Освен това централната банка прогнозира икономическия растеж на Канада от 3,5% през тази година, след което да се забави до 1,75% през 2023 г. и отново леко да се подобри до 2,5% през 2024 г., което предполага, че опасността от рецесия ще бъде напълно избегне.

В същото време банката прогнозира, че годишният растеж на потребителските цени ще се върне до 3% до края на следващата година, преди да достигне целевото ниво от 2 на сто до края на 2024 г.

Следващото заседание на Канадската централна банка е насрочено за 7 септември.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна