Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: Рекорден ръст на индустриалното производство

5
Снимка: Наталия Ганчовска, БНР

С рекорден ръст на индустриалното производство, България оглави статистиката на Евростат с 20,2 на сто за месец май. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова като подчерта, че до този резултат са довели  успехите на правителството. 

За първи път от 15 години България се нарежда на първо място по индустриален растеж в ЕС. Данните на европейската статистика. Нинова обясни с успехите на правителството да спре течовете и да ограничи кражбите в индустрията: 

"Спряхме рекета върху бизнеса. Правителството подкрепи фирмите с компенсации за скъпия ток. Самият бизнес положи усилия с реорганизация, с оптимизация на производството си, за да постигнем този резултат. Това означава - повече работни места, повече данъци, по-високи заплати за работниците, повече средства за безплатни детски градини, за млади семейства и за пенсионери", заяви тя.


Данните за индустриалния растеж са на годишна база, сравнени със същия период на миналата година. Най-голям е ръстът при добива на въглища, производството на напитки и на облекло.

Корнелия Нинова определи като исторически за последните 11 години и отчетения ръст в износа с близо 40% за периода от януари до май тази година и отбеляза:

"Тези резултати показват, че правителството не падна от вот на недоверие за лоши икономически показатели, а заради лоши икономически интереси".

"Отчитам ви реален ръст, а не заради ръста на инфлацията. Ако отчетем и инфлацията, ще бъде по-нисък".

Корнелия Нинова призова за сформирането на редовно правителство и за работещ парламент в името на политическата стабилност и икономическата предвидимост на страната.

Снимки: Наталия Ганчовска


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна