Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще застане начело на торите? Сунак води, но надпреварата остава непредвидима

Общ изглед на парламента в Уестминстър, Лондон, Великобритания, юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания бившият финансов министър Риши Сунак отново събра най-много гласове и във втория кръг на гласуване за нов лидер на Консервативната партия и премиер на страната. Политическите наблюдатели на Острова по традиция определят втория кръг при гласуването в надпреварата за лидер на торите като решаващ, защото фаворитите вече стават ясни.

От останалите шестима кандидати след първия кръг днес отпадна главният прокурор Сюела Брейвърман, която събра най-малко гласове. Напред продължават петима.

Риши Сунак получи 101 гласа подкрепа. След него обаче продължава да е министърът на търговията Пени Мордант със 83 гласа. Външният министър Лиз Тръс завърши на трето място, както вчера - този път 64 гласа.

Кеми Беденох с 49 и Том Тугендхат с 32 гласа също продължават в следващия трети кръг, който ще се проведе в понеделник.

Гласуването сред депутатите продължава, докато не останат двама претенденти, след което в заключителен вот на членовете на Консервативната партия, които са около 160 000, се определя новия лидер на торите и премиер. Ще знаем неговото име на 5 септември.

Риши Сунак продължава да води пред Пени Мордант, но провежданите анкети показват, че Мордант се очертава като фаворит. В същото време преди гласуването днес съюзниците на Лиз Тръс открито призоваха Кеми Баденох и Сюела Брейвърман да се откажат от по-нататъшно участие и да я подкрепят, защото имах сходна политика

Том Тугендхат се надяваше много от гласовете на отпадналите в първия кръг Надим Захауи и Джеръми Хънт да отидат при него, но това явно не стана, защото той получи дори по-малко гласове от вчера.

Въпреки че останаха само пет кандидати надпреварата продължава да изглежда непредвидима.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна