Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултации при президента с "Продължаваме промяната"

| обновено на 15.07.22 в 12:12
Снимка: БГНЕС

Започна срещата между президента Радев  и „Продължаваме промяната" в рамките на новия кръг консултации с парламентарните формации преди държавният глава да връчи третия и последен мандат за съставяне на правителство в 47-ото Народно събрание. Програма "Хоризонт" предава пряко началото на всяка среща и коментарите след нея.

"Ние осъзнаваме огромната отговорност, която имаме пред българския народ. Осъзнаваме, че политическа криза в този момент трябва да се избегне почти на всяка цена. Осъзнаваме също е, че единственото нещо, което не трябва да се направи, е политики от сорта на: двата милиарда, които дадохме на хората под формата на пенсии, на млади семейства, под формата на намаляване на цени на основни стоки, да не отидат в ръцете на осем-десет човека. Ние сме тук да заявим цялостната ни готовност да бъдем максимално диалогични и да направим всичко възможно да има България работещ парламент и работещо правителство. Единствената цена, за която не сме готови, е да дадем всички обществени средства на шепа хора, които реално да ограбят населението", заяви премиерът в оставка Кирил Петков в началото на срещата.

Част от най-страшните сценарии, които се чертаят от различни политически анализатори, са, до голяма степен, и вкарване на допълнителен страх в обществото. Ние сме тук да заявим цялостната ни готовност, да бъдем максимално диалогични и да направим всичко възможно да има България работещо правителство. Ясно заявихме, че сме готови да говорим с абсолютно всички народни представители от всички политически партии, които могат да взимат сами решения в парламента и не са зависими от задкулисни сили, които не са в парламента".

"Политиците и в парламента, и в правителството са там по волята на българските граждани, които очакват диалог, очакват компромис, разбирателство, усилена работа, така, че да се решават техните проблеми, които в условията на една глобална политическа и икономическа криза растат с всеки изминал ден. Инфлацията и цените, особено на горивата, правят живота все по-труден. Вие сами знаете, че липсата на дългосрочен договор за доставка на газ вещае студена зима и колапс за бизнеса. Пътищата могат да останат не само без ремонт, но и без зимна поддръжка. Все още не сме емитирали 8,5 милиарда дълг съгласно закона за Държавния бюджет, а и лихвите растат. Много от законите по Плана за възстановяване и устойчивост все още не са внесени в парламента. Можем да изброяваме още много, много резултати от тези кризи и тяхното влияние върху всички българи, но, за да се справим с всичко това, ни трябва работещ парламент. Необходима ни е днес не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да предприеме и да изпълни необходимите реформи", заяви Радев в приветствието си към Петков.

Петков увери, че от "Продължаваме промяната" ще бъдат максимално диалогични при третия мандат, ако бъде даден на коалиционни партньори: 

"Ако нашите партньори успеят да направят възможно да няма задкулисие, което следващото правителство реално да зависи от него, ние сме изцяло там, да бъдем диалогични и да говорим".




График на консултациите на "Дондуков“ 2:

От 09:00 часа – представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната";

От 10:15 часа – представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС;

От 11:30 часа – представители на парламентарната група на "Движение за права и свободи";

От 13:00 часа – представители на парламентарната група на "БСП за България";

От 14:15 часа – представители на парламентарната група на "Има такъв народ";

От 15:30 часа – представители на парламентарната група на "Демократична България";

От 16:45 часа – представители на парламентарната група на "Възраждане".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна