Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото издание на "Мелодията на водата" подкрепя създаването на нови български песни

Илюстрация: Facebook/melodiyata.na.vodata

Новият конкурс за български популярни песни "Мелодията на водата" се провежда за първи път тази година. Професионалното жури вече отличи 12 заглавия, чиято премиера публиката ще аплодира на гала концерта на 15 юли в Летния театър на гр. Хисаря. Трите най-добри песни ще определи журито, а наградата на публиката ще бъде връчена след гласуване по време на концерта.

Наградите на конкурса очакват своите притежатели

Основател и организатор на фестивала е Иван Димов, чието желание е да се привлекат талантливи творци и изпълнители без възрастови ограничения.

"Основата на организационния комитет е сдружение "15 лалета", с което работим повече от десет години на доброволни начала – разказва Иван Димов пред Радио България. – Отдавна искахме да създадем нещо различно, каквото е фестивалът "Мелодията на водата". Смея да кажа, че при предварителната селекция голяма част от журиращите споделиха, че отдавна не са слушали толкова хубави песни, затова съм сигурен, че ще се получи нещо много хубаво и събитието ще се превърне в празник на музиката. В предварителния етап в журито бяха Мими Иванова, Развигор Попов, Снежина Петкова, вашите колеги Здравко Петров и Христина Янкова, и разбира се Георги Милтиядов и аз като музикален директор на конкурса. В заключителната, същинска част на събитието са поканени да оценяват доказани професионалисти като Маргарита Хранова, Стефан Диомов, Кристиян Илиев, Надежда Захариева и др. Ще чуем популярни и обичани изпълнители, сред които Илия Ангелов, Румяна Коцева, Петя Станчева, вокална формация "Фортисимо", Боян Михайлов и др. Поставяме си много амбициозна цел – на един канал да бъдат записани гласовете на изпълнителите, а на друг канал – инструменталния съпровод. Надяваме се, че ще се получат добри записи на концертните изпълнения."

Момент от репетицията

Оркестърът, специално създаден за събитието, ще свири под палката на Георги Милтиядов – диригент, пианист и композитор.

"За нас това е голямо предизвикателство – да организираме конкурс за нова българска песен от рода на Сан Ремо, "Златният Орфей", "Бургас и морето" (когато беше със симфоничен оркестър) – споделя диригентът. – Нужно е поле за изява на истински талантливите професионални музиканти. Като почитател на българската музика и като автор на такава, прегърнах идеята изцяло.

За мен след това предстои още един проект. Нарича се в "Света на музиката" и е с участието на Веско Ешкенази и Вероника Тодорова (акордеон). Миналото лято получих покана от Веско да направя аранжиментите за проекта и да дирижирам концертите. За мен това е голяма чест, защото той е музикант на световно ниво. Ще бъдем на 21 юли на Фестивала на изкуствата в Копривщица, а от 25 до 30 юли започваме шестдневно турне в Бургас, Пловдив, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Велико Търново. Програмата е подбрана от Веско и Вероника Тодорова. Имах щастието да аранжирам за симфоничен оркестър Токата и фуга в ре минор от Бах, както и прочутата ария на Царицата на нощта от "Вълшебната флейта" на Моцарт. Ще има също филмова музика, Майкъл Джаксън, Куийн, съвременна класика за акордеон."

Снимки: Facebook/melodiyata.na.vodata, Биляна Чокоева-Ангелова

По публикацията работи: Анна Фуцкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна