Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултации при Румен Радев с ИТН

| обновено на 15.07.22 в 15:38
Снимка: БГНЕС

Продължават консултациите на президента Румен Радев с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание, преди да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство.

Вече започна срещата му с "Има такъв народ".


Представители на ИТН в настоящите консултации при президента са Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов.

В началото на срещата с представителите на ИТН президентът Радев заяви:

"Решение на вашата партия беше да напуснете правителството, което изправи 47-то правителство пред задължението или да излъчи ново мнозинство, или да отидем на нови избори. Затова е важно да споделите каква е вашата позиция по отношение на усилията за създаване на ново управленско мнозинство, около какви приоритети виждате сформирането на ново правителство, към кои политически формации сте отворени за диалог, поддържате ли червени линии, имате ли забранителен списък с имената по отношение на едно ново управление ?".

Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов посочи, че е по-добре да има правителство в настоящия парламент със същите четири партии от доскорошната коалиция, която в последствие беше напусната от партията на Слави Трифонов.

Тази управленска коалиция обаче трябва да бъде конструирана по един нов начин на принципа на партньорството. Според Тошко Йорданов би било добре политическите лидери да отстъпят, като той конкретно посочи имената на Кирил Петков и Асен Василев от "Продължаваме промяната".

От ИТН също така смятат, че е по-добре да се заложи на експерти, а не на политически фигури в основната на една бъдеща управленска коалиция. Ако ИТН получи от президента третия мандат за съставяне на правителство, те няма да поставят "червени линии" при преговорите с бившите си коалиционни партньори.

От ИТН нямат амбиция да излъчат премиера от тяхната партия, като той може да бъде и от друга политическа партия от бившата управляваща коалиция.

Чуйте в звуковия файл:


На излизане от консултациите с Държавния глава, представителите на ИТН се обвиха за диалог и за съставяне на правителство в тази тежка за страната ситуация и със свои приоритети, като на първо място беше спомената  съдебната реформа.
Остават обаче разделителните линии по отношение на това кой би оглавил едно бъдещо правителство, като от ИТН отново подчертаха, че това не трябва да бъдат политически лидери..

Ива Митева от ИТН посочи след края на консултациите:

"Имаме надежда, че ще започнат да се водят разговори. Ние сме заявили открито, че сме диалогични и ще разговаряме единствено с ДБ, ПП и БСП, така че погледът ни в момента е насочен към президента. Ние от самото начало казваме, че е добре лидерите на партиите да отстъпят малко встрани. Червени линии няма да поставяме. Ние смятаме, че мандатът трябва да отиде там, където ще е най-големият обединител и ще е с най-голям шанс да състави правителство. Смятаме, че на този етап е важно да има парламент, и то не за друго, а защото ситуацията в момента е такава, че трябва да има работещ парламент".



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна