Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нараства износът на китайски електронни части за Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доставките на полупроводникови чипове от Китай за Русия са се увеличили повече от два пъти до около 50 милиона долара през първите пет месеца на 2022 г. в сравнение с година по-рано, съобщи в петък "Уолстрийт джърнъл", цитирайки данни на китайските митнически власти.

Според информацията на финансово издание увеличението на износа от началото на продължаващата инвазия на Москва в Украйна би усложнило опитите на САЩ и техните западни съюзници да изолират икономиката на Русия и да парализират нейната армия.

Сътрудничеството между двете страни обаче не се ограничава само в тази област.

Наскоро руският енергиен гигант "Газпром" увеличи износа на газ за Китай чрез газопровода "Силата на Сибир".

"Газпром" обяви в петък, че износът на газ за Китай през газопровода "Силата на Сибир" се е увеличил и ще продължи да расте в съответствие с условията на договора между двете страни. По-рано компанията съобщи, че износът за Китай се е увеличил с 63,4% през първите шест месеца на 2022 г.

Добивът на газ, по предварителни данни, възлиза на 249,7 млрд. куб. м газ от началото на фискалната година, отбелязвайки спад от 10,4% спрямо предходната година за същия период. Търсенето на газ на компанията на вътрешния пазар е спаднало с 1,9% през този период. Износът на газ за страните извън ОНД отбелязва спад от 33,1% в сравнение със същия период на предходната година, разкри компанията в своя Telegram канал.

Освен това в средата на юни китайският президент Си Цзинпин заяви, че сътрудничеството между двете правителства набира добър импулс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна