Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарните сили в Италия се подготвят за конфронтация с премиера Марио Драги

Марио Драги, премиер на Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия очакват речта на премиера Марио Драги пред парламента на 20 юли, след като президентът Серджо Матарела отказа да приеме оставката му.

Драги направи опит да се оттегли, след като в Сената коалиционният партньор "Пет звезди" не гласува указ чрез процедура на вот на доверие.

След изказването на Марио Драги пред парламента в сряда, ще последва вот за установяване на мнозинство, което от встъпването му на поста премиер е от 10 политически сили.

Демократическата партия държи да няма промени и парламента да гласува доверие на правителството. За "Драги бис" е Матео Ренци с "Италия вива". Подобно на него и деликатни, че не ги е страх от предсрочен вот, са "Лига" и "Форца Италия" -  вот, на който държи опозиционната партия "Братя на Италия".

От "Пет звезди" обмислят също ситуацията и дали да оттеглят министрите си.

Последното гласуване в Сената показа, че правителството все още има мнозинство, макар и по-малко солидно. То е и качествено различно от началото на легислатурата, защото "Пет звезди" от първа парламентарна сила се разцепи.

От 2018 г. до днес към други партии са преминали 162-ама души, като  63-ма са в новообразуваната от външния министър и бивш лидер на движението  Луиджи Ди Майо партия "Заедно за бъдещето".

От ЕС, където Драги е много уважаван, очакват със затаен дъх конфронтацията му с италианския парламент.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна