Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С нови облекчения и стимули Кипър ще привлича чуждестранни компании и специалисти

С нови облекчения и стимули Кипър ще привлича чуждестранни компании и висококвалифицирани специалисти да развиват бизнес на острова. Парламентът одобри два закона, които завършват пакета от данъчни мерки, включени в правителствената инвестиционна стратегия.

Чуждестранни специалисти, които ще се преместят на работа в Кипър и чиято годишна заплата е над 55 000 евро, ще получат данъчно облекчение. 50% от тяхното възнаграждение се освобождава от данък общ доход за период от 17 години.

Подобрява се и данъчната регулация за инвестиции в иновативни бизнеси с цел тяхното насърчаване.

30% от разходите, извършвани от юридически лица за инвестиране на собствен капитал в одобрени малки и средни иновативни предприятия, ще бъдат приспадани от облагаемия им доход, като максималната сума е 150 000 евро.

Целта на законовите промени е данъчната рамка в Кипър да стане възможно най-атрактивна и конкурентна за развитие на икономиката, посочиха от Министерството на финансите.

Според правителството новите благоприятни данъчни условия ще дадат възможност за привличане и задържане на технологични и високоспециализирани чуждестранни компании и специалисти, които да преместят централите си в Кипър, да разширят дейността си и да създадат работни места с висока добавена стойност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна