Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди евакуирани заради пожарите в Испания

Пожар в Касерес, Североизточна Испания, 16 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втората топлинна вълна за това лято в Испания продължава да създава проблеми и да възпрепятства нормалния ритъм на живот. Заради рекордно високите температури активните пожари в момента са над 30, които изпепелиха хиляди хектари и принудиха властите да евакуират няколко населени места.

Активни пожари в различни части на Испания опустошиха най-малко 14 000 хектара. Четири са тези, които будят най-голямо безпокойство. Те са в провинциите Касерес, Саламанка, Авила, Малага и Луго. Там пожарникарите продължават да се борят пламъците да не достигнат до къщите. Все още са евакуирани хиляди хора. На места, където има временно овладяване на огъня, местните власти разрешават на някои от евакуираните да се върнат по домовете си, за да съберат най-ценното, което имат и отново да напуснат имотите си.

В Кастилия и Леон преди месец по време на първата топлинна вълна изгоряха над 25 00 хектара близо до Замора и сега отново гори. Някои от магистралите са затворени, защото попадат в средата на огнената стихия. През изминалата нощ нови пожари избухнаха в няколко автономни региони. Нощните температури на места не падат под 30 градуса, което допълнително затруднява гасенето им. Арагон, Навара и Ла Риоха са в червено предупреждение за екстремните температури, които се очакват в понеделник-над 43 градуса.

В други 15 автономни общности очакванията са за 40 градуса в началото на седмицата, след което от Държавната метеорологична агенция прогнозират лек спад в температурите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна