Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветник на аятолах Хаменей: Технически Иран може да направи ядрено оръжие, няма такова решение

Снимка: Ройтерс

Иран има техническите възможности да създаде атомно оръжие, заяви висш съветник на върховния лидер на страната аятолах Али Хаменей. "Вече обогатяваме уран до 60 процента, така че лесно можем да произведем и 90 процента, но решение за създаване на бомба не сме взели", каза Камал Харази в интервю за телевизия "Ал Джазира".

Харази допълни още, че Техеран никога няма да преговаря за ракетната си програма и регионалната си политика.

Коментарът идва броени дни след като американският президент Джо Байдън подписа в Йерусалим декларация, в която обяви, че Съединените щати ще използват цялата си мощ, за да не позволят на Иран да се сдобие с атомно оръжие.

Харази обясни, че Техеран не може да приеме американските условия за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 година, тъй като не е получил гаранции срещу повторното му нарушаване от страна на Вашингтон.

Съвместният всеобхватен план за действие, който налагаше лимит върху ядрената дейност на иранците, бе денонсиран през 2018 година от предишния американския президент Доналд Тръмп. Денонсирането бе последвано от тежки икономически санкции срещу Техеран и оттегляне на европейските инвеститори.

Иран отричаше да иска да се сдобие с ядрено оръжие и твърди, че обогатяването на урана е за цивилни енергийни употреби. Косвени преговори между Иран и американския президент Джо Байдън, целящи връщането към пакта, са в застой от март.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна