Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове в Италия държат Драги да остане премиер, той не реагира на апела им

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 1000 кметове в Италия отправиха писмен апел към премиера Марио Драги да оттегли оставката си. В сряда му предстои конфронтация с партийните сили в парламента и проверка дали има мнозинство. Междувременно от движението "Пет звезди" му поставят условия.

В подписката на кметовете  към Драги, критикувана от опозиционната партия "Братя на Италия", не участват кметове –депутати от "Лига" в очакване на мнението на лидера Матео Салвини. Той проведе среща при Берлускони за определяне на обща линия с "Форца Италия".

Парадокс е, че "Лига" неведнъж не бе съгласна с линията на правителството, а гласува след това предложените укази.

Премиерът не реагира на апела на кметовете. Утре е на посещение в Алжир за подписване на важни двустранни споразумения. По същия начин той се отнесе и към ултиматума на "Пет звезди", отправен чрез лидера му Джузепе Конте.

В него се казва, че се очакват конкретни отговори на исканията им за подобряване в социалнo-икономически аспект , а не общи приказки: "В противен случай "Пет звезди"  няма да може да сподели пряка отговорност с правителството".

В движението обаче по-малко от половината в управата му и сред депутатите са срещу правителствена криза.

Демократическата партия държи "Пет звезди"  да остане в мнозинството. Лидерът ѝ Енрико Лета свиква заседание във вторник вечерта, ден преди конфронтацията в парламента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна