Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Шишеяди събират пластмасови бутилки във Варна

7
Снимка: Facebook: Място България

Атрактивни арт инсталации, наречени със закачливото име шишеяди, помагат в мисията за разделното събиране на отпадъци, като "похапват" пластмасови бутилки на различни локации в цялата страна, които след това се рециклират и използват отново.

Еко инсталациите са стопанисват от училища, детски градини, местни общини, компании и организации.  Повече, чуйте от репортажа в прикачения звуков файл:

В над 20 български града вече са поставени атрактивните шишеяди. Във Варна са цели три и събират големи количества отпадъчни пластмасови бутилки на различни спортни събития и обществени прояви.

Целта на инициативата е да привлече вниманието към нуждата от разделно събиране на опаковките по атрактивен начин и да повдигне въпроса за създаване на достъпни условия за разделно събиране на пластмасови бутилки, с идеята да се повишат нивата на рециклиране и да се намали замърсяването на околната среда.

"Шишеядите са нашият начин да покажем на хората по един интересен и креативен начин, че пластмасовите бутилки не са боклук, а могат да бъдат полезен ресурс.", разказа за Радио Варна Ласка Ненова – основател и генерален директор на сдружение „БГ бъди активен”, инициатор на идеята.

Варна е сред градовете, в които хората с удоволствие откликват на идеята и допринасят за оползотворяването на пластмасата като я предават за рециклиране, сподели Нора Стефанова – регионален координатор на „БГ Бъди активен” във Варна.


До момента шишеядите във Варна са били поставени на над 15 големи спортни събития, сред които Маратон Варна, финалите по хандбал, Седмицата на движението в кв. "Христо Ботев", Морския пикник в Морската градина и др.

Целта на инициативата е до края на 2022 година шишеядите във Варна да съберат 4 тона пластмасови отпадъци. От реализираните събития до момента са събрани около 2 тона.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Най-четени