Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Правосъдното министерство предлага върховен съдия да разследва главния прокурор

Надежда Йорданова - министър на правосъдието
Снимка: БГНЕС, архив

Министерството на правосъдието представи пакет законови промени, които предвиждат механизъм за разследване и за отстраняване на главния прокурор, и за съдебен контрол на някои от отказите на държавното обвинение от образуване на дела.

Предложенията са част от поетите от България ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост и трябва да станат действащо право през второто тримесечие на следващата година.

Наказателен съдия с ранг върховен съдия, избран със системата за случайно разпределение на делата,  ще преценява - при сигнал или данни за извършено престъпление, трябва ли срещу главния прокурор да започне разследване. Той ще бъде назначаван временно за прокурор, докато трае разследването.  Ще може да иска и отстраняването на обвинител номер едно от поста му.

От правосъдното министерство предлагат, освен съдебен контрол на откази от разследване на прокуратурата, да има ясни правила при предоставяне на информация по дела от висок обществен интерес. 

Пакетът промени ще бъде изпратен за съгласуване на Венецианската комисия и след като се върне оттам  - приет от Министерския съвет и след задължителното обществено обсъждане, предложенията бъдат внесени в Народното събрание, обясни пътят им министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

На въпрос каква ще е съдбата им, ако вървим към избори, тя припомни, че това е една от ключовите реформи по Плана за възстановяване.

"Този законопроект, макар и с изменения, трябва да бъде приет. Това е задължение на България и ако не бъде приет и не стане действащ, не просто приет – тоест влязъл в сила закон, следващите плащания следващата година няма да бъдат получени от България. Тези мерки, които са посочени като ключови реформи, те са като пътни жалони, като стоп жалони, и ако не бъдат преминати, финансиране няма да бъде получено.

Така че – да, може този законопроект при следващ парламент да не бъде възприет изцяло в този вид в частта относно разследване на главния прокурор в същността си той ще бъде такъв", каза министър Йорданова.

И заместникът на Йорданова Емил Дечев беше категоричен, че ако този Парламент не успее, следващият ще трябва да приеме тези промени:

"Само си представете, че в първият ден на Народното събрание – това, което в момента съществува, беше внесен този законопроект. Имало го е и се внася още първия ден, колко по-различно можеше да бъде всичко", коментира Дечев.

Той нарече днешния ден преломен, защото се слага край на общите приказки и се предлагат конкретни законодателни решение, който могат да бъдат приеми от обикновено Народно събрание и с обикновено мнозинство.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.