Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция започва нови газови сондажи в Източното Средиземноморие през август

Турският вицепрезидент Фуат Октай.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция започва нови газови сондажи в Източното Средиземноморие през август, съобщи турският вицепрезидент Фуат Октай, който е на посещение днес в Северен Кипър. Противоположни политически послания за решаване на Кипърския въпрос прозвучаха днес в двете части на разделения Кипър, по време на отбелязването на 48-ата годишнина от началото на турската инвазия на острова.

Новият турски сондажен кораб от седмо поколение се планира да започне операции в Източното Средиземноморие през следващия месец, обяви Фуат Октай в речта си на военния парад в северната част на Никозия, който бе централното събитие в празненствата в Северен Кипър за 48-ата годишнина от "мирната операция" на Турция в Кипър.

Въглеводородните ресурси в района "не са играчка на кипърските гърци", подчерта Октай. Турция решително защитава правата си в Източното Средиземноморие срещу "всяка провокация и незаконност", като не ги разделя от тези на кипърските турци, посочи той. Всеки опит за изключване от Източното Средиземноморие на Турция и Севернокипърската турска република (призната само от Анкара), няма да успее, предупреди турският вицепрезидент.

Турция ще продължи да подкрепя усилията за международно представяне на "Севернокипърската турска република" , като се надява да види знамето ѝ на следващата среща на върха на Организацията на тюркските държави, посочи още Октай.

Единственият начин за решение в Кипър е признаване на суверенното равенство и равноправния международен статут на кипърско-турския "народ", като двете съществуващи държави трябва съвместно да определят бъдещето си "рамо до рамо" на острова, изрази позицията на Анкара Фуат Октай.

"Обединението на Кипър и освобождаването му от зависимости от трети страни остава наша цел", посочи президентът на Кипър Никос Анастасиадис в обръщението си днес по повод черната годишнина. Той отбеляза, че турските "неприемливи искания, непоследователни за съвременните държави, дерайлират всички усилия за преговори".

Турската инвазия в Кипър и продължаващата 48 години окупация на над една трета от територията на страната бе осъдена от всички политически сили в Република Кипър на възпоменателни церемонии днес.

С богата празнична програма северната част на острова чества днес "Деня на мира и свободата".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна