Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков обяви, че ще посети Азербайджан, за да договаря допълнителни количества газ

Разходите на хотелиерите за настанени украински бежанци до края на май ще бъдат покрити с одобрените днес от правителството близо 80 милиона лева, каза още премиерът в оставка

| обновено на 20.07.22 в 18:41
Премиерът в оставка Кирил Петков.
Снимка: БГНЕС

Премиерът в оставка Кирил Петков коментира днес  вчерашното решение на Върховния административен съд да върне на частна фирмата "Евролаб" помещенията ѝ на граничния пункт "Kaпитaн Aндpeeвo". Според него това е пример за необходимостта от съдебна реформа: 

"То това, за да се се случи, трябва да имаме едно наистина свободно мнозинство. Това, че частната лаборатория на "Капитан Андреево" ще бъде потенциално върната от втората инстанция - реално ВАС отменява решението на първоинстанционния съд, означава, че най-вероятно държавата може и има голям риск да се лиши и от 50 милиона приход на година", коментира премиерът в оставка.

Юристите на земеделското министерство все още не са се запознали с решението на Върховния административен съд за фирмата "Евролаб". Това заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов. По думите му решението ще бъде обжалвано при възможност.

Пример, че съдебна реформа е наложителна, Петков видя и във вчерашната инспекция на ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово, след която разпореди и проверка на ДАНС: "Да се установи дали г-н Ковачки е собственик на "Брикел" или има някакъв контрол върху това дружество, нормите, които бяха и на серен диоксид - над 15 пъти, и на фини прахови частици - над 30 пъти, бяха невероятни, че такова предприятие може да съществува в рамките на Европейския съюз. Не знам как може да има хора, които работят там всеки ден".

Кирил Петков коментира и информацията, че Комисията за енергийно и водно регулиране изисква спешно информация от "Булгаргаз" за мерките за предотвратяване на криза с газовите доставки: 

"В цяла Европа газовата криза е факт. Така наречените ремонтни дейности на "Газпром" спряха подаването на основни газови пазари, включително и Германия, така че това, което аз смятам да направя следващите няколко дни – да пътувам към Азербайджан, ще имам среща с президента Алиев, за да продължим дискусиите по темата за увеличаване на газовото подаване от тях. Ние сме една от трите държави в Европейския съюз, които реално имат достъп до този евтин и сигурен ресурс на газ".

По-късно днес от правителствената пресслужба съобщиха, че Кирил Петков ще бъде на посещение в Баку на 21 и 22 юли, където  ще проведе среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Правителството отпусна средства за хотелиерите, приютили украински бежанци, съобщи още след края на правителственото заседание премиерът в оставка: "79 милиона бяха гласувани днес - да се платят абсолютно всички сметки, за хотелиерите до края на май, всички тези средства са от европейските програми. Това са европейски пари за българските хотелиери по програмата "Украински бежанци".

Очаква ли Петков да има съгласие между преговарящите за нов кабинет около кандидатурата на Асен Василев за кандидат премиер в евентуален бъдещ кабинет: "Преди да говорим за който и да било като отделни лица, най-важното са политиките и не говоренето по тях, а реалните действия. Ние искаме да видим реално, че антикорупционният закон се гласува в Народното събрание по време на преговорите и господин Бойко Рашков да оглави тази Антикорупционната комисия (КПКОНПИ)".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна