Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна девалвира своята валута гривна с 25% спрямо щатския долар

Украинска гривна и евро
Снимка: Алами.Ройтерс

Централната банка на Украйна девалвира в четвъртък местната валута гривна с 25% спрямо щатския долар, за да помогне на страната да се справи с нарастващото негативно икономическо въздействие на войната с Русия, съобщава Ройтерс.

В свое изявление Националната банка на Украйна обяви, че е определила новия курс на украинската гривна на ниво от 36,5686 за един долар в сравнение с предишния курс от 29,25 гривни за долара, определен в началото на руската инвазия в страната преди близо пет месеца.

Банката заяви, че е взела това решение "с оглед на промяната във фундаменталните характеристики на икономиката на Украйна по време на войната и укрепването на щатския долар спрямо други световни валути“.

"Тази стъпка ще подобри конкурентоспособността на украинските производители, ще сближи условията на обменния курс за различни групи предприятия и домакинства и ще подкрепи устойчивостта на икономиката по време на войната“, се казва още в съобщението.

Управителят на банката Кирило Шевченко каза, че новото ниво на обменния курс "ще се превърне в котва за икономиката и ще я направи по-устойчива във времена на несигурност".

"Поддържането на фиксиран обменен курс ще позволи на централната банка да поддържа контрол върху динамиката на инфлацията и да поддържа непрекъснатото функциониране на финансовата система. Това е ключовото условие за стабилната работа на икономиката, която е жизненоважна по време на войната", посочи още той.

Банката каза, че промяната на обменния курс ще увеличи притока на чуждестранна валута от износителите и ще сведе до минимум "спекулативното поведение на участниците на пазара".

Девалвацията идва само ден, след като Украйна поиска от външните си западни кредитори двегодишно замразяване на плащанията по нейните международни облигации в опит да съсредоточи намаляващия си финансов ресурси върху отблъскване на руската военна инвазия.

Към края на 2020 г. Украйна имаше неизплатен външен дълг в размер на 130 милиарда долара, според данни на Световната банка. Украйна е определила международни облигации за близо 20 милиарда долара, деноминирани в долари и евро с падеж от 2022 до 2030 г., които да бъдат обект на подобно "замразяване на дълга".

Заради последиците от войната икономиката на Украйна се очаква да се свие в рамките на 35-45% за 2022 г.

Украйна изчислява, че цената на войната, съчетана с по-ниските данъчни приходи, оставя фискален дефицит от 5 милиарда долара на месец, което е около 2,5% от БВП на страната преди руската инвазия. Икономистите изчисляват, че това повишава годишния дефицит до 25% от БВП в сравнение с едва 3,5% преди конфликта.

Изследователи от Киевското училище по икономика изчисляват, че вече ще са необходими над 100 милиарда долара за възстановяване на бомбардираната от руснаците инфраструктура на Украйна, а ръководителят на Европейската инвестиционна банка каза, че сумата може да достигне трилиони.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени