Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът между пазарджишките села Калугерово и Лесичово се разраства

Снимката е илюстративна
Снимка: Незабравка Кирова, БНР архив

Пожарът между пазарджишките села Калугерово и Лесичово се разраства. Гори борова гора.

Няма опасност за хората и къщите в населените места, съобщи директорът на Информационния център в Калугерово Никола Иванчев: "Ситуацията, както казват горски и пожарникари, е много сложна".

Няма яснота точно какъв е фронтът на пожара: "Не може да се каже, защото не можем оттук да видим дали е прехвърлено билото, защото пожарът е на билото - високо горе и оттук не можем да кажем дали е прехвърлил…Засега димът си върви нагоре, не са задимени населените места", уточни Иванчев.

Огънят бушува във високите части на боровата гора. Очаква се подкрепление с тежка техника, съобщи говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов:

"Към настоящия момент на терен са 21 пожарникари от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пазарджик и Регионалната дирекция. Очаква се с помощта на частни фирми на мястото да бъдат изпратени тежки верижни машини, които да направят просеки в горския масив, така че пожарът да бъде ограничен и локализиран - няколко частни фирми плюс верижна машина на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в София, която към момента също пътува към Пазарджик.

Огнеборците продължават действията на терен, а след като пристигнат тези тежки машини ще бъде осъществен контакт с горските служители, които да насочват откъде да бъдат направени просеките, така че пожарът да бъде спрян. Защото пожарът е върхов и при наличието допълнително и на вятър, едно кратко раздухване на вятъра разгаря пожара в най-различни посоки и това го прави изключително труден за спиране", обясни говорителят на полицията в Пазарджик. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени