Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на правосъдието с подробности как се увеличават възнагражденията на надзирателите

Снимка: Радио Шумен

По повод обявеното днес намерение за серия от протести на съдебни охранители и надзиратели и обвиненията към Министерството на правосъдието, че не е спазило обещанието си за размера на увеличение на възнагражденията им - от ведомството публикуваха тази вечер разбивка как точно се увеличават доходите на служителите в главните дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията".

От нея става ясно, че основните заплати наистина се увеличават със 125 вместо с 300 лева, както съобщи председателят на Синдикат "Охрана" в Бургас Петко Чалъков.

Но заедно с увеличенията на допълнителното възнаграждение за клас прослужено време и на други допълнителни възнаграждения като извънреден труд, работа на официални празници, обезщетения по Закона за МВР и на осигурителните вноски, които трябва да внася работодателят, сумата става 300 лева.

Правосъдното министерство съобщава, че при подготовката на бюджета за следващата година ще работи за увеличение и на средствата за храна, средствата за времето на разположение, вещево доволствие и за други специфични служебни дейности. 


Серия от регионални протести започват от утре надзиратели и съдебни охранители, а в събота планират да се съберат да протестират и в София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна