Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов закон ще стимулира инвестициите на частния сектор в приложните научни изследвания

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов закон ще стимулира инвестициите на частния сектор в приложните научни изследвания, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Бъдещият Закон за насърчаване на научните изследвания и на иновациите ще въведе финансови и други стимули за бизнеса, който подпомага работата на научните организации.

Законът, чиято концепция е публикувана за обществено обсъждане, ще създаде финансови, координационни и институционални инструменти, които ще подкрепят комерсиализацията на резултатите на приложната наука и ще стимулират предприемаческата култура в университетите.

Той ще замени сегадействащия Закон за насърчаване на научните изследвания. Новият нормативен акт за първи път ще регламентира не само връзката между научната общност и бизнеса, но и трансфера на знания и технологии, както и привличането на квалифицирани експерти във висшите училища и научните организации.

Ще се въведе единен модел на интелектуална собственост, възникнала при изпълнението на научни проекти, финансирани с публични средства. Ще се подобрят условията, при които висшите училища създават и управляват търговски дружества.

Законът за първи път ще определи механизмите за финансиране на научноизследователската и иновационната екосистема с публични средства. Финансовата подкрепа от държавата ще се осъществява чрез Фонд "Научни изследвания" и Националния иновационен фонд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна