Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътни строители блокират Пазарджишко шосе и пътя за Смолян край Проглед

| обновено на 27.07.22 в 08:29

В следващите три дни пътните фирми започват протести в цялата страна заради неизплатени средства

Първият протест ще е в 9 ч. пред Народното събрание и ще продължи цял ден. Успоредно с това на 20 места по пътищата в страната ще има едночасови блокади.

От 10 ч. сутринта тежка техника ще бъде струпана на кръговото на Пазарджишко шосе в Пловдив

Протестът започна малко преди това, като на място са представители на 3 строителни фирми. Камионите им започнаха да обикалят и така спряха трафика между Пловдив, Пазарджик, околовръстното шосе и връзката с магистрала Тракия. 

Преди блокадата с тежка техника в тревата на самия кръг влязоха работници с плакати с надписи "Държава без пътища няма", "Стига обещания, време е за действия" и "Инфлацията се бори с инвестиции".

Има образувани опашки заради блокадата, която ще продължи до 11 часа. Инциденти няма, но полиция охранява протеста. 

В Смолян пътните строители са преценили, че ще протестират в столицата за по-голям ефект. Около 35 души на пътно поддържащата фирма в Смолянска област ще се включат в националния протест в София.

Строители обаче ще блокират пътя за Смолян край с. Проглед.

Причината за крайните действия са неразплатени близо 720 млн. лева на 80 пътностроителни фирми за над 270 пътни отсечки. Застрашено е зимното поддържане за следващия сезон. 

Под заплаха е усвояването на близо 10 милиарда лева по европрограмите, посочват от Браншовата камара "Пътища", които са организатори на протестите. Към тях ще се включи и Камарата на строителите в България заради липсата на индексация по договорите за строителство.

Според пътните фирми най-големият проблем е, че Министерският съвет е дал всичко на Народното събрание, за да си спести поемането на отговорност. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна