Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3530 украински граждани са наети по програмата "Солидарност"

Снимка: creativeeurope.bg

3530 украински граждани са наети към 22 юли по програмата "Солидарност", която осигурява тримесечна субсидирана заетост и интеграционни добавки за адаптиране към трудовия пазар.

Схемата започна на 6 юни,  финансира се с 46 милиона и 600 хиляди лева от европейските фондове и цели навременна подкрепа за бърза интеграция на пазара на труда на разселени от Украйна, които пребивават у нас.

"Солидарност" може да осигури помощ на 9 хиляди бежанци и техните семейства.

Данните на Агенцията по заетостта сочат, че одобрените до момента работодатели, които получават средства за минимална заплата и осигуровките на наетите украинци са предимно от областите София, Варна и Бургас, Пловдив,  но не липсват и такива от Ловеч, Монтана, Враца, Хасково, Благоевград  и други .

Най много са дадените одобрения за наемане непосредствено след старта на схемата в средата на месец юни, само за първите 2 седмици наетите са 1177.

В Бургас и Варна по "Солидарност" работещите са най- вече в сектор туризъм - готвачи, помощници в кухня, камериери, сервитьори, но има и кондуктори,  невъоръжена охрана, продавачи на сергия, шивачи и други позиции в сферата на услугите.

В София област украинци се наемат и във високотехнологични сектори като програмисти или за тестване на софтуер има и преподаватели по хуманитарни и обществени дисциплини и в занимални.

От справките на Агенцията по заетостта е ясно, че не всички от наетите се възползват докрай от схемата "Солидарност" и не са поискали да получават интеграционната добавка за покриване на наеми и  режийни разходи, която е за период до 3 месеца в размер на 356 лева на месец за едно лице.

По "Солидарност" бизнесът получава и средства в размер на половин минимална заплата за всеки ментор, който помага на наетите украинци да навлязат  в работния процес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна