Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 500 деца са прегледани от началото на програма "Детско здраве - Пирогов"

Д-р Меджидиев по време на преглед
Снимка: Пресцентър на болница "Пирогов"

Днес отбелязваме деня на Св. Панталеймон, в който почитаме и лекарите, и аптекарите. 

„Това е специален празник за всички българи, не само за лекарите“, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ д-р Асен Меджидиев, началник на отделението "Уши, нос, гърло" в "Пирогов" и председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз

След двегодишно прекъсване заради Covid пандемията, Националната програма "Детско здраве - Пирогов" възстанови работа. Тя е насочена към безплатна профилактика при децата от отдалечени райони на България. В програмата участват едни от най-добрите специалисти в страната, уточни д-р Меджидиев.

„Ако трябва да отидеш на преглед при тях е доста трудно, трябва да се изчака времево за записване при тях, но когато става въпрос за участие в тази кампания, те винаги са на линия. Отиват в различни точки на страната, където си дават сърцето“, каза д-р Асен Меджидиев.

Той добави, че през месец октомври ще бъдат отбелязани 10 години от създаването на програмата, която стартира през 2012 г.

„Тя започна много спонтанно, аз и още двама колеги от „Пирогов“ решихме да стартираме с безплатни прегледи всяка последна събота на месеца в София. Направи ни впечатление огромния интерес и взехме решение да започнем да посещаваме и други градове в страната“, добави лекарят.

По думите му, от началото на кампанията са прегледани 18500 деца.

„Тази година имаме проведена една кампания в София, Кърджали и Велико Търново. В София прегледахме 170 деца, в Кърджали прегледахме 550 деца, във Велико Търново – 350 деца. Проблемът е, че не навсякъде има тесни специалисти“, каза д-р Асен Меджидиев.

Той допълни, че предстои в следващата половин година програмата да бъде разширена. Ще бъде създадена мобилна група, която да обхване и малки, трудно достъпни населени места. Освен деца ще бъдат преглеждани и възрастни.

Информация за записване, може да бъде намерена на сайта на „Пирогов“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна