Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1754 души с диабет преминаха през мобилния кабинет на „Зрението е всичко! Прегледай се!“

Снимка: PR Play Ltd.

1754 души с диабет преминаха през безплатни очни прегледи и консултации в рамките на инициативата „Зрението е всичко! Прегледай се!“. Тя се организира за втори пореден път от Българска асоциация „Диабет“ и фармакомпания за членовете на пациентската организация.

Целта на кампанията е да се предостави възможност за профилактика на зрението на хора с диабет, тъй като офталмологичните проблеми при тях понякога се неглижират, а това може да доведе до усложнения и слепота.


От края на месец май до средата на юли специално оборудваният мобилен кабинет на кампанията даде възможност на хора с диабет от  страната да се консултират безплатно с офталмолог. Като продължение на изданието от 2021 година, кабинетът посети нови 31 населени места в цялата страна, сред които Монтана, Силистра, Добрич, Балчик, Разград, Асеновград, Смолян, Чепеларе и Банско.

По време на прегледите от „Зрението е всичко! Прегледай се!“ офталмолозите установиха патология при 1188 души, като 778 от тях са имали някакъв вид оплакване от зрението си, а останалите – не. За допълнителни изследвания са насочени 1047 души, а 862 са насочени за лечение.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени