Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как никой не разбра, че водата ще поскъпне

Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

„Решението на КЕВР за поскъпването от 1 август на водата в Бургас с близо 60% е шокиращо за всяко семейство, бизнес и за бюджета на Общината! Неаргументирано, без обяснения и каквито и да е предварителни разяснения!“

Това е част от статус на кмета Димитър Николов, публикуван в официалния му профил на 29 юли. Денят, в който КЕВР одобрява новите цени на водата в Бургас.

Шокът наистина е голям и е за всички. Но наистина ли това е толкова изненадващо?

На 15 октомври 2020 г., директорът на ВиК Ганчо Тенев и тогавашният областен управител дават пресконференция заради надвисналата опасност от водна криза и възможностите за изграждане на нови съоръжения, които да довеждат вода от два язовира. На наш въпрос дали това ще повлияе на цената на водата, Тенев отговаря, че в рамките на бизнес-плана до 2021 г. не е предвидено, но че тези съоръжения все пак трябва да се изплатят и това ще бъде калкулирано в следващия бизнес план. Това е повторено отново от него по време на извънредна сесия на общинския съвет през декември. Но, никой не обръща внимание, месеците и годините си текат.

Стигаме до 7 април 2022 г. за редовната сесия на Общинския съвет в Бургас, кметът Димитър Николов внася докладна записка за гласуване. С нея трябва да се упълномощи представител на общината, който да участва в извънредно заседание на ВиК – асоциацията. В тази структура влиза областният управител и всички кметове в областта. Всички, 40 съветници, които гласуват, одобряват предложението на кмета по няколко точки, едната от които, е да се съгласува Бизнес плана на ВиК за периода 2022 – 2026 г. Именно в документа е посочено, че ще има увеличение и са уточнени сумите за различните компоненти, които влизат в цената на водата, не само за 2022, а до 2026 г. 

На последвалото събрание на асоциацията, всички присъстващи кметове и техни представители гласуват „за“ съгласуване на бизнес плана, с изключение на кметовете на Средец и Руен, които не участват в заседанието. "За" гласува и МРРБ, които дават мандат за тази дейност на областния управител Стойко Танков. Единодушно, без някой недоволен или несъгласен.

Тоест - или всички са съгласни, или никой не е обърнал внимание на исканото завишение. 

Но това не е всичко. На 12 юли, в КЕВР, е проведено обществено обсъждане, където отново е коменирано шокиращото увеличение на цената на водата в Бургас. Единствените хора, които изрязяват несъгласие, са представител на омбудсмана и Мая Манолова. Писмено становище в законовия срок има изпратено само от омбудсмана. Ковачева и Манолова, които, по някакви неведоми пътища са разбрали за увеличението на цената на водата в Бургас, посочват, че за края на регулаторния период, то ще е над 88%! Представители на общини или институции от Бургас не са участвали в обсъждането, нито са изпратили писмени становища. 

Но това не е всичко. На 13 юли БНР-Бургас излъчи и публикува интервю с говорителя на ВиК Димитър Гюров, който посочва, че дружеството иска 59% увеличение на цената на водата.

ВиК Бургас: На 29 юли КЕВР ще обяви новата цена на водата в Бургас

И на този фон – как пък никой не разбра, че ВиК ще искат подобен шок… Иначе – всички сме съгласни с бизнес плана, където пише за шока.

Накрая, новият председател на КЕВР, Иван Иванов, още не седнал на стола си в кабинета, вече е готов с шокиращите цени за Бургас. На печелившите – честито.

Накрая, нека и бъда малко полезен и да подскажа на хората, които не одобряват вдигането на цената на водата. Решението на КЕВР може да бъде обжалвано в 14 дневен срок. Да си знаете 😉


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна