Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК Бургас: На 29 юли КЕВР ще обяви новата цена на водата в Бургас

Язовир Камчия
Снимка: БНР Бургас


С близо  59% да се увеличи цената на кубик вода поиска водоснабдителното дружество в Бургас от държавния регулатор. Решението на КЕВР ще стане ясно на 29 юли. Мотивите за исканото повишение са инфлацията на материалите и увеличената цена на електроенергията.

Предложението за повишение на цената на водата е от края на миналата година. Тогава обаче влезе в сила мораториум върху цените. Това каза за БНР Бургас говорителят на водоснабдителното дружество Димитър Гюров:

„След този мораториум започна една спирала - инфлация,  войната в Украйна. така се оказахме потърпевши, но и не само ние, а изобщо бизнесът. Разликата е в това - ако в нашия бизнес план миналата година бяхме заложили повишената тогава цена за мегават час на електроенергията, която е била с цена 95 лева, сега цената е почти 750 лева, такава е цената на борсата преди една седмица. Това е 7 пъти увеличение на цената. Всичко останало като консумативи, тръби,  помпи и агрегати, цената е в пъти повече от това, което е било преди година. Такива са перспективите в бизнеса тази година, ние не можем да избягаме от тях. Ако не направим това най-лошото е да има фалит и да няма вода изобщо, което не бива да бъде допуснато.

Един метър водопроводна тръба, която се полага в земята е с 50% разлика нагоре в цената от това, което е било през миналата година. 

На 29 юли очакваме крайното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Дали ще бъде това увеличение, което ние сме предложили или ще има друго, това само държавният регулатор може да каже. 

Отделно от това имаме много амбициозен план за инвестиции. Говорим за свързването на двата язовира „Порой“ и „Ахелой“ към системата Камчия, с цел улесняване, а и видяхте каква суша имаше през последните три години. Подобно безводие има в Испания и Италия в момента. Там са на воден режим, затова не искаме и ние да имаме такава мярка. 

Имаме и проект за инвестиции  за обновяване на цялата мрежа и нови пречиствателни станции в област Бургас, проектът е за 450 млн.лв. 

Новите цени на водата каквито и да са те ще влязат в сила от 1 август“, обясни още Димитър Гюров. 

В Бургас ако бъде прието предложението на ВиК за 59 процентното увеличение на цената на водата за кубик, от близо 2,80 лв, ще стане на около 4,40 лв с ДДС. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Информационно събитие-концерт в Бургас на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Бургас ще бъде домакин на заключително информационно събитие, представящо постиженията по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. Програмата е с бюджет от почти 3 млрд. лева и е една от десетте оперативни програми на Република България, които се финансират от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. Общата цел на..

обновено на 13.05.24 в 16:22

От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от прогнозираната..

публикувано на 13.05.24 в 13:09

Програма „Сърдечни приятелки“ в подкрепа на дамите с рак на гърдата гостува в Сливен

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ ще бъде в Сливен със своята програма „Сърдечни приятелки“, за да подкрепи напълно безплатно дамите с диагноза рак на гърдата от града и областта. Срещата със специалисти е от 17 ч. в зала „Май“ на Община Сливен, каза Гергана Богданова, управител на организацията. Тя уточни, че присъстващите ще могат да получат..

публикувано на 13.05.24 в 10:15

КНСБ обяви протест на 20 май

Синдикат "Образование" към КНСБ ще премине към ефективни протести от 20 май заради неизпълнени ангажименти на правителството за увеличение на университетските заплати. Това обявиха от профсъюза в отворено писмо, изпратено до президента, премиера, финансовия и образователния министър. Те публикуваха своята позиция в сайта на КНСБ: ВОН: Обявяваме..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Започва информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на земеделието (МЗ) започва информационна кампания за директните плащания през 2024 г. за земеделските производители от цялата страна. Целта е експертите да представят промените при компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение към животните. В рамките на..

публикувано на 13.05.24 в 09:05

Зов за помощ: Младият полицай Петър Златинов има нужда от подкрепа, за да се възстанови след инцидент

Петър Стоянов Златинов е младеж, който е пострадал при инцидент и има нужда от финансова подкрепа, за да се възстанови. Той е на 24 г. от с. Гюльовца, служител в ,,Криминална полиция " на Първо РУ на СДВР-разузнавач пета степен.  Кметството в родното му място, съвместно със Сдружение контролен граждански блок и Сдружение на занаятчиите -..

публикувано на 12.05.24 в 16:00

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло..

публикувано на 12.05.24 в 08:53